Ételreceptek
Enveco Free Stat  
Sólet (A családom egyik kedvence)

Hozzávalók:

1 kg tarkabab
1 füstölt csülök
4-5 db libaszárnytõ
2 fej vöröshagyma egészben
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
1/2 kg gersli (árpagyöngye)
1 evõkanál õrölt bors
2 evõkanál pirospaprika
3 evõkanál liszt
1 dl olaj

Jó étvágyt hozzá!
Egy kb. 10 l-es fazékba rakjuk egymás tetejére a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében, majd felöntjük vízzel úgy, hogy négyujjnyi maradjon a fazék tetejétõl, hogy ki ne fusson. Közepes lángon fõzzük, mikor elkezd fõni, 1 csapott evõkanál sót teszünk bele.
Zsemlegombócokat készítünk:
2 db zsömlét vízben beáztatunk, kinyomkodjuk belõle a vizet, összekeverjük 2 tojással, ízlés szerint delikátot, sót, borsot, petrezselyem zöldet szórunk bele. Liszttel, összegyúrjuk olyan keményre, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz. 2 diónyi méretû gombócokat formálunk a masszából.
Kb. 2-3 óra fövés után beleengedjük a gombócokat. Ha már a bab puhára fõtt (kb. 3-4 óra), közepes lángon elõmelegített sütõben kb. 2 órát sütjük, amíg bõrös nem lesz a teteje.
Fõzés közben csak óvatosan lehet az alját megkavarni (ha szükséges), hogy le ne égjen.
A gombócokat és a sonkát külön kiszedjük, kicsontozzuk.
A tányérba rakott babra halmozzuk a húst, és a gombócot, keményre fõtt tojással díszítjük, és ízlés szerinti savanyúsággal forrón tálaljuk.
Az utolsó módosítás dátuma: 2006-01-07 20:07